Danas je svetski dan slobode medija

Danas se u svetu obeležava Svetski dan slobode medija. Oba novinarska udruženja u Srbiji, UNS i NUNS pozvali su da se mediji danas u 11.55 priključe globalnoj akciji „5 minuta gromoglasne tišine“ i pozvalo sve medijske radnike da u elektronskim medijima obustave rad na 5 minuta, isključe ton i zamrače ekrane, i pročitaju Proglas ili ga objave na ekranu, a u onlajn i štampanim medijima da objave Proglas.

Udurženje novinara Srbije UNS, u svom proglasu podseća da je „sloboda medija u Srbiji ozbiljno ugrožena jer novinarstvo nije bilo u težem ekonomskom položaju u novijoj istoriji“.

UNS

U godini za nama lokalne samouprave za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja izdvojile su u proseku jedan odsto svojih budžeta, iako je UNS tražio da minimum budu dva procenta.

Istovremeno, država je propisala da subvencije za proizvodnju medijskog sadržaja od javnog značaja za pojedinačni medij u peridu od tri godine ne smeju preći iznos od 23 miliona dinara što je neprihvatljivo, posebno za veće regionalne medije. Zbog privatizacije oko 1000 novinara i medijskih radnika ostalo je bez posla a neki od njih i bez zakonskog prava na socijalni program.

UNS zato između otalog zahteva:

– Da Vlada pokrene postupak za izmene Zakona o javnom informisanju i medijima kako bi obaveza svih nivoa vlasti bila da  raspisuju konkurse za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog značaja i da za te namene lokalne samouprave (osim velikih gradova) treba da izdvajaju najmanje dva odsto svojih budžeta. Kao garancija za izvršenje ove obaveze treba da budu predviđene i kazne za funkcionere lokalne samouprave koje ne izdvoje novac za projektno sufinansiranje medija.

Nezavisno udruženje novinara Srbije NUNS u svom saopštenju poziva medijske radnike da se zajedno suprotstavimo daljem unižavanju novinarske profesije i učinimo sve kako bi vratili poverenje građana. Uloga i cilj medijskih poslenika mora biti slobodno i odgovorno informisanje javnosti, a ne ispunjavanje želja političkih i ekonomskih moćnika. Država i Vlast su dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede uslove za slobodan rad u interesu građana, bez pritisaka i cenzure. Medijsko zakonodavstvo mora zaživeti kako bi se stvorili neophodni uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu.

NUNS

Stanje medijskih sloboda u Srbiji karakteriše sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca. Stotine medijskih radnika otpušteno je sa posla u toku 2015. godine, a hiljadama njih, čak i u profitabilnim medijskim kompanijama, isplaćuju se ponižavajuće niske zarade. Međunarodna organizacija „Fridom haus“ i ove godine svrstala je Srbiju u listu delimično slobodnih zemalja po slobodi medija.

Odlukom iz 1993. godine, Generalna skupština UN proglasila je 3. maj za Svetski dan slobode medija kako bi podigla svest država članica o važnosti medijskih sloboda.

Scroll to Top