Danas je SVETI PANTELEJMON

Danas je 9.avgust, dan koji je Pravoslavna crkva posvetila Svetom velikomučeniku Pantelejmonu. U narodu je ovaj praznik poznatiji kao Sveti Pantelija.

Rođen je u Nikomidiji, od oca mnogobošca i majke hrišćanke. Već kao mladić, bio je dobar lekar, pomoćnik carskom lekaru Efrosimu. Kada je upoznao staroga sveštenika Ermolaja, krstio se i postao hrišćanin. Nakon smrti roditelja, imanje je razdelio sirotinji i počeo besplatno lečiti bolesne. Sa molitvom na usnama, uz pomoć Božju, čudotvorno je liečio slepe, uzete, siromahe i hrišćane mučene po tamnicama. Mnogo je naroda, zadivljenog njegovim delima, prešlo u hrišćane.

Njegovo ime znači svemilostivi, a priziva se pri vodoosvećenju i jeloosvećenju, zajedno sa svetim Ermolajem i ostalim besrebrenicima i čudotvorcima. Najpoznatiji hram njemu posvećen, svakako je veličanstveni ruski manastir Sv.Pantelejmona na Svetoj Gori.

Narod pogrešno smatra da je Sveti Pantelej brat Svetog Ilije. Sveti Pantelej upravlja vjetrovima i zato stalno putuje pa ga narod smatra zaštitnikom putnika. Po narodnom vjerovanju, Sveti Ilija, Ognjena Marija i Sveti Pantelija su ognjeni sveci: “ Gromom bije gromovnik Ilija, vatrom pali Ognjena Marija, potpaljuje Sveti Pantelija“. Zato na ove ognjene svece narod ne radi oko klasja.

Mnogi Srbi slave Sv. Pantelejmona kao svoju krsnu slavu, a mnogi nose ime ili prezime po njemu (Pantelija, Pantić, Pantelić,…) što svedoci o mnogovekovnoj tradiciji kulta ovog Svetog Lekara na ovim prostorima.

Sv. Pantelejmon se na ikonama predstavlja sa kutijom sa lekovima u rukama. Ovaj priznati medicinski stručnjak smatra se već skoro 2000 godina zaštitnikom medicine i farmacije. Slavi se 27. jula po starom, odnosno 9. avgusta po novom kalendaru.

 

 

Scroll to Top