Danas je Sveti Đurđic

Đurđic se proslavlja isto kao i sve druge Krsne slave, pripremom slavskog kolača, koljiva i vina, i osveštanjem koje obavlja sveštenstvo Crkve. Ukoliko padne u mrsni dan, sprema se mrsna trpeza, a ukoliko padne u posni dan (sreda, petak), sprema se posna trpeza. To je nepokretni praznik. Dani od Đurđica do Mratindana nazivaju se mratinci ili vučji dani jer je Sv. Mrata zaštitnik vukova.

Ovog dana Crkva praznuje prenos moštiju Sv. Georgija, Sv. Đorđa, Sv. Đurađa, iz Nikomidije u grad Lidu Palestinsku. Prenos je izvršen po ličnoj želji svetitelja, koji je pre mučeničkog stradanja poželeo da počiva u rodnom kraju i kod svojih najbližih. U vreme cara Konstantina, pobožni Hrišćani su sazidali prelep hram posvećen Svetom Đorđu u Lidi, i po osvećenju tog hrama, preneli su, i u tom hramu pohranili mošti svetitelja i velikomučenika Hristovog. Taj hram je dva puta porušen, ali i obnovljen. Prvo rušenje se desilo 1010. godine, a obnovljenje na sam praznik Đurđic, i zbog toga se ovaj praznik ponekad naziva i Obnovljenje hrama Svetog velikomučenika Georgija. Drugi put, hram su porušili muhamedanci u vreme trećeg krstaškog rata, a obnovljen je 1872. godine.

Krsna slava je praznik otvorenih vrata, a praznovanje krsne slave je „trajni savez Srba sa Bogom“. Ni brojni ratovi, nasilna pokrštavanja i užasni genocidi nisu odvratili Srbe od slavlje­nja krsne slave. Krsnu slavu i dan-danas, tajno, slavi severno arbanasko pleme Klimenta, stoje dokaz da su i oni, nekada, pripadali srpskom korpusu.

U narodu postoji nepisano pravilo da oni koji slave Đurđic, za slavsku ikonu uzimaju ikonu Sv. Đorđa na kojoj je prikazan svetitelj bez konja, kako stoji sa mačem ili kopljem u desnoj ruci. A oni koji slave Đurđevdan, za slavsku ikonu koriste onu na kojoj je Sv. Đorđe prikazan na konju, kako kopljem probada aždaju.

Neki posebni običaji vezuju se za dane koji slede po Đurđicu . Period od Đurđica do Mratindana, naziva mratinci ili vučji dani jer je Sv. Mrata (slavi se 24. novembra po gregorijanskom kalendaru) zaštitnik vukova. Po starim običajima u vreme mratinaca ništa se ne daje iz kuće, ne prede se vuna i ništa se ne pere. Krojači i obućari odmaraju, a žene ne rade ručne radove.

Ova sedmica daje i „vremensku prognozu“. Prema verovanju, ako dani u njoj budu s maglom, zima će biti promenljiva a ako bude vedro, zima će biti oštra i sa dosta mraza.

 

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top