Cvetanović: „Ponosni smo i na naše najstarije sugrađane koji su podneli najveći teret mera“

Danas je u Svečanoj sali Grada Leskovca održana konferencija za medije na kojoj je gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije Grada Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović govorio o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Leskovcu:

„U Jablaničkom okrugu ukupan broj obolelih od zarazne bolesti COVID-19 je 310. Leskovac 205, od toga u Vlasotincu 80, Bojniku 12, Lebanu 9 i Medveđi 4. Od jučerašnjeg izveštaja koji je poslat medijima stigli su rezultati za 162 uzorka, od toga je negativnih 153, a pozitivnih 9. Procenat pozitivnosti je i dalje u padu i iznosi 5,55%, a juče je bio 9,89%. Broj novoobolelih je u okrugu je 9, Leskovcu 3, a testirano je 70 (Vlasotince 4, Bojnik 1 i Lebane 1). Na analizu je poslato još 267 lica. Ukupan broj testiranih osoba na području okruga iznosi 2792, u Leskovcu 1563. Važno je istaći da među obolelim zaposlenima u zdravstvenim ustanovama ima 78 osoba. Kada se uzme u obzir da je juče bilo 77, dolazi se do zaključka da je porast sve manji i da je ulazak virusa u naše zdravstvene ustanove iskontrolisan. Što se tiče leskovačke bolnice povećava se broj izlečenog osoba koje se vraća na posao i trenutno je još uvek pozitivno 19 zaposlenih, 14 zdravstvenih radnika i 5 pomoćnih. Dom zdravlja trenutno ima jednog lekara i 3 sestre van stroja. COVID bolnica u Leskovcu na današnji dan ima 115 hospitalizovanih pacijenata. Sa teritorije grada Leskovca je 61 pacijent. Bilo je 8 prijema i 8 otpusta. Od početka formiranja COVID bolnice iz nje je izašlo 78 pacijenata, a iz privremenih 94. Ponosni smo na naše zdravstvene radnike, na sve zaposlene u marketima, one koji obavljaju higijenu, apotekare, sve one koji su vredno radili na pripremi i distribuciji paketa, volontere koji su do sada primili 8581 poziv i 3134 puta izašli na teren. Velika zahvalnost svim građanima koji su bili disciplinovani čime su pomogli da virus ne bude raširen brzinom požara. Ponosni smo i na naše najstarije sugrađane koji su podneli najveći teret mera,“ – dodao je gradonačelnik Cvetanović podsetivši ponovo da se, ukoliko je došlo do neke greške ili propusta, jave kol centru grada Leskovca na broj 315-0-333, i da će problem u najkraćem mogućem roku biti korigovan.

Gradonačelnik Cvetanović se zahvalio svima koji su pomagali – bilo donacijama u vidu zaštitne opreme, dezinfekcionih sredstava, u vidu novca, medicinske aparature, odeće, paketa sa namirnicama… Do sada je na donatorski račun Grada Leskovca uplaćeno je 1.860.000 dinara a ujedno najavio da će fondacija Vlade Divac donirati oko 400 paketa, kao i to da će biti obezbeđeni dodatni paketi pomoći za pripadnike romske populacije.

„Spisku onih sa velikim srcem i dobrom voljom se priključila i kompanija „Univerzal“ koja je bolnici donirala 1000 kanti za odlaganje medicinskog otpada, kompaniji „Mabo“ koja konstantno donira dezinfekciona sredstva. Zahvalnost dugujemo i Lekarskoj komori Srbije koja je bolnici uplatila 251 hiljadu dinara, načelniku Službe za urologiju dr Milan Petroviću za 30 hiljada uplaćenih bolnici i još 30 hiljada na donatorski račun grada i predsedniku osnovnog suda Miodragu Jankoviću koji je uplatio 20 hiljada bolnici. Ponovo zahvalnost našim prijateljima iz Rusije i Atomsko biološkoj-hemijskoj odbrani iz Kruševca koji su ponovo izvršili dezinfekciju COVID bolnice, dela Doma zdravlja i COVID ambulante u zdravstvenoj stanici broj 3,“ – rekao je gradonačelnik dr sci. med. Goran Cvetanović i dodao da je i JKP „Komunalac“ konstantno na visini zadatka.

„Oni sve vreme vanrednog stanja održavaju higijenu u gradu i pored redovne dezinfekcije ulica i prilaza zdravstvenim ustanovama, radnici ovog preduzeća će pojačanim intenzitetom, s obzirom na to da su mere sve relaksiranije, dezinfikovati mobilijare, klupice, rekvizite i staze unutar zelenih površina, kao i autobuska stajališta.“

Dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac je rekao da nijedno dete sa teritorije grada Leskovca nije obolelo od zarazne bolesti Kovid-19, ali da ukoliko dođe do toga, dete bi po preporuci republičkog štaba za vanredne situacije trebalo zajedno sa majkom da bude smešteno u Klinički centar Niš.

 

Grad Leskovac/Info centar juga

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top