Crvenilo kukuruza

Obilaskom useva kukuruza na našem području, krajem jula i tokom avgusta, na pojedinim parcelama uočeno je prisustvo biljaka sa simptomima crvenila kukuruza. Bolest crvenilo kukuruza prouzrokovana je Stolbur fitoplazmom.

Početni simptomi ove bolesti javljaju se krajem jula, i to u vidu crvenila glavnog nerva na listu kukurza u zoni klipa. Vremenom dolazi do širenja crvene boje i na ostatak lista. Na stablu i komušini se takođe mogu uočiti simptomi bolesti.

Na klipu dolazi do različitih deformacija i poremećaja u sazrevanju (savitljivi klipovi, zrna sitnija, štura, često nisu ni formirana). U kasnijim fazama razvoja bolesti može doći i do sušenja čitave biljke. Samim tim prinos može biti znatno umanjen. Prouzrokovač crvenila kukuruza je Stolbur fitolazma. Fitoplazme su prokariotski organizmi bez ćelijskog zida, koji nastanjuju floemske sudove biljaka, i nisu u stanju da prežive van ćelija domaćina. Sa biljke na biljku prenose se vektorima. Vektor Stolbur fitoplazme je cikada Reptalus panzeri.

Tokom juna meseca prisustvo odraslih jedinki ove cikade registrovano je u pojedinim usevima kukuruza na našem području. Odrasle jedinke cikade javljaju se u junu. Hrane se floemskim sokovima na biljkama kukuruza, i ukoliko su zaražene prenose fitoplazmu i zaražavaju biljke kukuruza. Ženke polažu jaja tokom avgusta pored korena kukuruza. Larve se do trećeg razvojnog stupnja hrane na korenu kukuruza.

Setvom ozime pšenice na polju na kome je bio kukuruz prisutne larve će nastaviti razvoj na korenu pšenice. Prezimljava treći larveni stupanj na korenu pšenice. Na proleće larve prolaze kroz četvrti i peti razvojni stupnj, da bi u junu došlo do pojave odraslih jedinki koje odlaze na biljke kukuruza. Ova cikada ima jednu generaciju godišnje. 

Najznačajnija mera u cilju suzbijanja crvenila kukuruza je plodored, pri čemu treba izbegavati setvu pšenice na parcelama na kojima je gajen kukuruz, i na kojima su registrovani simptomi crvenila. Ovim se prekida razvoj cikade, znatno smanjuje njena brojnost, kao i rizik od pojave crvenila kukurza u narednoj sezoni. Takođe se preporučuje suzbijanje korova na uvratinama, poljskim putevima, kanalima, kao i rubnim delovima parcela, jer predstavljaju prirodne rezervoare ove bolesti. 

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top