Bibioteka u Medveđi obeležila svoj dan

Opštinska biblioteka “Petar Petrović NJegoš” iz Medveđe osnovana je 16. marta 1964. godine pod nazivom Javna matična biblioteka „Vuk Karadžić“. Kao takva, Biblioteka je bila i ostala najvažnija ustanova kulture za Opštinu i njene građane.

Obzirom da opština Medveđa po prvi put obeležava datum osnivanja biblioteke na ovakav način, direktorica ove ustanove, Tijana Pejić se zahvalila građanima na čuvanju i negovanju tradicije čitanja knjige.

“Iako je prošlo 57 godina od osnivanja, i nalazimo se u novom digitalnom dobu gde je pristup online knjigama na dohvat ruke, naši čitaoci su zadržali naviku da posete biblioteku i odaberu knjige iz široke ponude kojom se jedna mala sredina poput Medveđe, može pohvaliti. Pored rada sa korisnicima biblioteka se bavi prikupljanjem, obradom, čuvanjem i digitalizacijom bibliotečke građe iz zavičajnog fonda. Naša biblioteka je moderna i podstiče mlade naraštaje na razvijanje intelektualnih sloboda i kreativnosti. U tom smeru smo i unapredili naš rad aktivnostima na društvenim mrežama kao novim vidom komunikacije sa korisnicima. Sve to je odrađeno po preporuci Ministarstva kulture i informisanja. Mi imamo Zavičajno odeljenje na koje smo jako ponosni kao i veliku kolekciju knjiga na stranim jezicima, pri čemu prednjači literatura na albanskom jeziku, sa preko 3000 naslova. U toku prošle godine bez obzira na vanrednu situaciju sve vreme smo radili sa korisnicima. Vrlo važna saradnja nam je sa Predškolskom ustanovom „Mladost“, obzirom da tokom dečije nedelje uvodimo decu predškolskog uzrasta u svet knjige i čitanja i tako dobijamo buduće korisnike naše Biblioteke” – istakla je Tijana, kao diretor ove kulturne ustanove.

Povodom ovog značajnog datuma, opštinska biblioteka je nagradila pojedince u više oblasti. Najverniji čitalac sa 32 godine članstva u Biblioteci je Ana Ćirić, nastavnik srpskog jezika u penziji. Najvredniji u kategoriji dečijeg uzrasta je Božidar Milenković, učenik 6. razreda OŠ „Gornja Jablanica“. U kategoriji odraslih najviše knjiga je pročitala Gordana Zejak, radnik Doma zdravlja Medveđa. Najstariji član, Đorđe Mihailović ima čak 90. godina i još uvek je aktivni čitalac.

Nakon prigodnog programa, za kraj Opštinska biblioteka se za divnu i plodonosnu saradnju zahvalila najpre Kulturnom centru pod čijim krovom je i smeštena ustanova, dok je za medijsku podršku zahvalna lokalnom Radiju Medveđa. Kao najveće darodavce, od osnivanja do danas navodi Narodnu biblioteku Srbije, Univerzitsku biblioteku “Svetozar Marković”, Biblioteku matice srpske, Ruski fond kulture, Univerzitetsku biblioteku iz Niša, Udruženje boraca narodnooslobodilačkih ratova Medveđa i istaknute pojedince zahvaljujući kojima je Biblioteka u Medveđi proširila svoj bibliotečki fond.

 

infocentarjug.rs

 

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top