APEL Ministarstva poslodavcima zbog vrućina – Poslodavci su dužni da:

Zbog najavljenih visokih temperatura tokom predstojećih dana, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević održao je sastanak sa direktorkom Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, Marinom Furtula, na kom je zaključeno da se apeluje na poslodavce i zaposlene da primenjuju preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu na otvorenom u uslovima visokih temperatura, u cilju smanjenja rizika po zdravlje zaposlenih.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu ukazuje:

– Pri radu zaposlenih na otvorenom, a kada su ekstremno visoke temperature, obaveze poslodavaca su da dosledno primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise, odnosno konkretne mere bezbednosti i zdravlja na radu kako bi se smanjio rizik po zdravlje zaposlenih, kao i da prilagode radni proces psihofizičkim mogućnostima zaposlenih.

Poslodavci su dužni da, između ostalog:

svoje zaposlene informišu o opasnostima po zdravlje pri izlaganju visokim temperaturama,

da ih upoznaju sa simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama i

da obezbede pružanje prve pomoći ukoliko dođe do zdravstvenih problema, kao što su dehidracija organizma, sunčanica, toplotni osip, toplotni stres i sl.

Mere koje poslodavci primenjuju u ovakvim slučajevima su:

organizacione, tehničke, zdravstvene, promena režima rada i dr.

i podrazumevaju:

čestu izmenu zaposlenih za obavljanje poslova na otvorenom,

preraspodelu obavljanja poslova – teži deo posla obavljati u hladnijem delu dana,

češće pauze uz obezbeđivanje velikih količina vode i bezalkoholnih napitaka,

obezbeđivanje prostora gde zaposleni mogu da se sklone od sunca.

Ministarstvo će sprovoditi rigorozne kontrole sprovođenja ovih preporuka i smernica, navodi se u saopštenju za javnost.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top