Foto: MUP

Ministar informisanja Dejan Ristić: Država će reagovati na sve one medije koji pozivaju na nasilje verbalno ili fizičko

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić rekao je danas da će država reagovati na sve one medije koji pozivaju na nasilje verbalno ili fizičko i da neće tolerisati nasilje ni prema kom građaninu Srbije, samim tim i prema nosiocima najviših državnih funkcija.

Postoje medije u našoj zemlji koji promovišu vršenje nasilja i omogućavaju pojedinicima svojim sagovornicima, gostima, da pozivaju na rušenje ustavnog poretka, da pozivaju na ubistvo građana Srbije, na nosioce najviših državnih funkcija“, rekao je Ristić.

Foto: MUP

Prema njegovim rečima o toj temi se svakodnevno sa vlasnicima medija i urednicima razgovara.

„Apelujem na profesionalizam, a sa druge strane moram da najavim da će država reagovati u onim ekstremnim slučajevima kada se krši zakon o javnom informisanju i medijima, kada se promoviše govor mržnje, kada se narušava dostojanstvo ličnosti i slično. Dakle, u tom smislu, ono što je važno, to je da budemo odgovorni i profesionalni u vršenju svojih profesionalnih obaveza i da reagujemo kada neko od naših sagovornika, svesno ili nesvesno, eksplicitno ili implicitno, poziva na verbalno, vrši verbalno nasilje nad nekime ili poziva na vršenje fizičkog nasilja uključujući i ubistva“, istakao je on.

Ristić je rekao da je takvih slučajeva, nažalost, sve više i više u javnom prostoru i istakao da je to nedopustivo.

„To kontaminira javni prostor i to relativizuje ono što se zove kultura dijaloga i na neki način stavlja po stranu kulturu dijaloga i afirmiše nasilje. Ministarstvo informisanja i telekomunikacija insistira kada su mediji u pitanju, pre svega na potpunoj ravnopravnosti svih medija. Za nas ne postoje zavisni i nezavisni mediji, ne postoje provladini i antivladini, postoje mediji i oni koji to nisu i postoje novinari i oni koji to nisu“, kazao je Ristić.

Pozvao je još jednom sve medije na kodeks ponašanja i istakao da se neće tolerisati bilo kakvi pozivi na nasilje, ni prema kom građaninu Srbije, pa samim tim, ni prema nosiocima najviših državnih funkcija.

„Niti ćemo tolerisati bilo kakvo vršenje nasilja, niti govor mržnje u sredstvima javnog informisanja, ali tu pre svega trebaju da reaguju urednici, trebaju da reaguju autori tekstova, ukoliko se radi o štampanim medijima, trebaju da reaguju voditelji emisija, pa tek onda država. Vrlo često se u pojedinim medijima dešava da se otvoreno promoviše nasilje“, naveo je on.

Ponovio je da je nasilje svakodnevno prisutno u medijima i da je postalo masovna pojava i da je Ministarstvo krenulo u dijalog sa medijskim poslenicima, sa medijima, sa novinarskim udruženjima, sa kojima ima redovne svakodnevne konsultacije i razgovore.

„Odlažemo taj momenat sankcionisanja do onog momenta dok ne iscrpimo dijalog. Nadam se da ćemo dijalog iscrpeti sa pozitivnim rezultatom i da neće biti potrebe da se primenjuju i ti delovi zakona koji se odnose na kaznene odredbe. Ali, da li sam zadovoljan kao građanin Republike Srbije, kao konzument medijskih sadržaja, štampanih i elektronskih? Ne. I vrlo sam zabrinut kao građanin. A sam i tim i kao ministar“, naglasio je Ristić.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Najnovije
Najstarije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top