NSZ i Lebane raspisali javne pozive za samozapošljavanje, javne radove i stručnu praksu, rok za podnošenje zahteva 23. avgust

Nacionalna služba za zapošljavanje i Opština Lebane raspisali su za tekuću godinu Javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencija za samozapošljavanje, zatim Javni konkurs za organizovanje sprovođenja javnih radova, na kojima se angažuju nezaposlene osobe sa invaliditetom, kao i drugi Javni poziv za realizaciju mere stručne prakse. Poslednji rok za podnošenje zahteva je 23. avgust.

Javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencija za samozapošljavanje u 2024. godini namenjen je nezaposlenima koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva. Subvencija se dodeljuje u jednokratnom iznosu od 300.000 dinara, odnosno 330.000 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.

Kada je u pitanju Javni konkurs za organizovanje sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposlene osobe sa invaliditetom, on se  realizuje u cilju očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti, odnosno radno socijalne integracije osoba sa invaliditetom, kao i ostvarivanja određenog društvenog interesa. Javni rad sprovodi poslodavac – izvođač javnog rada, kojeg određuje Nacionalna služba za zapošljavanje na osnovu javnog konkursa.

I drugi javni poziv za realizaciju mere stručne prakse podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenog za samostalan rad u zanimanju za koje je stečeno odgovarajuće obrazovanje, radi obavljanja pripravničkog staža, odnosno sticanja uslova za polaganje stručnog ispita, ako je to kao uslov za rad na određenim poslovima utvrđeno zakonom ili pravilnikom. U ovu meru uključuju se nezaposlena lica koja se prvi put stručno osposobljavaju ili koja su se stručno osposobljavala kraće od vremena potrebnog za polaganje pripravničkog ili stručnog ispita.

Informacije o ovim merama i uslovima prijave, mogu se dobiti u Nacionalnoj službi za zapošljavanje – Filijala Leskovac.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

1 Komentar
Najnovije
Najstarije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miroslav Jović
1 mesec pre

Evo osnova da se smanji nezaposlenost u Lebanu, kao i da se podrži ponuda proizvoda i usluga koje su u korelaciji sa novonastalim kapacitetima turističke ponude Lebana i okoline. Tu mislim prvenstveno na Caričin grad i ono što je nastalo otvaranjem novog Centra za posetioce tom značajnom turističkom prostoru ovog dela Srbije.

Scroll to Top