Ružić:“Važno je da i opštine imaju mogućnost da kroz komunalnu miliciju unaprede komunalni red“

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić izrazio je zadovoljstvo time što je Vlada Srbije utvrdila Predlog zakona o komunalnoj miliciji.

Ružić je u izjavi za javnost istakao da su razlozi za donošenje zakona o komunalnoj miliciji potreba da se komunalna milicija obrazuje i u opštinama, kao i to da se taj zakon usaglasi sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o policiji.

Važno je da i opštine imaju mogućnost da kroz komunalnu miliciju unaprede komunalni red i da se na taj način građani osete još sigurnijim u svojoj zajednici, rekao je ministar, ističući da je dosadašnji zakon bio namenjen samo gradovima.

Predviđeni su i bolji kontrolni mehanizmi rada komunalne milicije i odgovornosti komunalnih milicionara, a biće unapređena i saradnja sa građanima.

Stupanjem na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o policiji (2018. godine) utvrđeno je da pravo na upotrebu naziva „policija“, ima isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane.

Takođe, ovim zakonom je utvrđeno da će se zakoni kojima su ustanovljeni organizacioni oblici koji u svom nazivu imaju reč „policija“, uskladiti sa ovim zakonom u roku od tri godine od dana njegovog stupanja na snagu.

Organizovanje ovakve službe i u opštinama doprineće otkrivanju i sankcionisanju prekršaja komunalnog reda i preventivnom delovanju na sprečavanju tih prekršaja, što će poboljšati i kvalitet života građana.

U dosadašnjoj praksi se pokazalo da je potrebno uvesti nekoliko novih ovlašćenja komunalnoj miliciji kako bi se na sveobuhvatan način vodilo računa o komunalnom redu.

Predloženim zakonom je, pored dosadašnjih ovlašćenja, predviđeno i zaustavljanje i pregledanje vozila. Najčešći primeri zbog kojih će se to koristiti jesu neovlašćeno odvoženje ili istovar zemlje, šuta, otpada i drugog materijala, čime se stvaraju deponije na javnim površinama, kontrola nelegalnih taksi vozila i drugo.

Takođe, unapređena je kontrola i odgovornost komunalne milicije, a dodatno je pooštrena disciplinska odgovornost.

Predviđena je i bezbednosna provera komunalnih milicionara prilikom zasnivanja radnog odnosa, ali i tokom rada, uvodi se mogućnost za službu unutrašnje kontrole komunalne milicije, a predviđena je i obaveza posebne obuke za komunalne milicionare za postupanje sa maloletnicima.

 

(Kraj)

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top