118 obolelih od malih boginja u Jablaničkom okrugu

Na teritoriji Jablaničkog okruga od početka oktobra 2017. godine  zaključno sa 24.01.2018.godine registrovano je ukupno 118 slučajeva sumnji malih boginja.Ukupno na teritoriji Jablaničkog okruga  do 24.01.2018.godine obolelo je i potvrđeno 90 slučaja malih boginja.
Zavod za javno zdravlje Leskovac je dana 05.12.2017. godine prijavio epidemiju malih boginja na teritoriji opštine Bojnik. Od datuma prijave epidemije do 24.01.2018. godine obolelo je 47 lica. Najveći broj obolelih u epidemiji  u Bojniku je  u uzrastu od 30-39 godina (12 obolelih); 0-4 (11 obolelih lica); po 9 obolelih u uzrastu 40-49 godina i 10-19  godina. Od ukupnog broja obolelih u Bojniku  95 %  su nevakcinisani, nepotpuno vakcinisani i nepoznatog vakcinalnog statusa. Od ukupnog broja  obolelih (47) u  epidemiji u Bojniku četvoro  (4) su zdravstveni radnici iz Doma zdravlja Bojnik. Od ukupnog broja   obolelih (47)  od početka  epidemije u Bojniku hospitalizovano je osmoro  bolesnika i to sedmoro  na odeljenju pedijatrije i jedna obolela osoba na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Vranju. Hospitalizovani su zbog teže kliničke slike morbila i  komplikacija upala pluća. 
Zavod za javno zdravlje Leskovac je dana 04.01.2018. godine prijavio epidemiju malih boginja u gradu Leskovcu. Od datuma prijave epidemije do 24.01.2018. godine obolelo je 43  lica. Najveći broj obolelih u epidemiji  u gradu Leskovcu  je  u uzrastu od 30-39 godina (17 obolelih); u uzrastu od 20-29 (13 obolelih lica);  uzrasta 40-49 godina (6 obolelih lica).
Od ukupnog broja obolelih u gradu Leskovcu  84 %  su nevakcinisani, nepotpuno vakcinisani i nepoznatog vakcinalnog statusa. Od ukupnog broja obolelih (43) u epidemiji u  gradu Leskovcu  petoro (5) su zdravstveni radnici iz Opšte bolnice Leskovac.
Od ukupnog broja   obolelih (43) u epidemiji u  gradu Leskovcu hospitalizovano je 6 bolesnika i to troje na odeljenju pedijatrije, dvoje na Infektivnoj klinici u Nišu i  jedna porodilja na odeljenju ginekologije  Opšte bolnice u Leskovcu. Hospitalizovani su zbog teže kliničke slike morbila i  komplikacija upala pluća. 
Epidemiološko ispitivanje obe epidemije i dalje je u toku.
Nakon prijavljenih epidemija malih boginja u opštini Bojnik i gradu Leskovcu  i dalje se na Jablaničkom okrugu sprovode pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad morbilima, a u opštini Bojnik i gradu Leskovcu  dodatne aktivnosti u žarištu epidemija. ZZJZ Leskovac   preduzima  sve mere  u cilju sprečavanja širenja malih boginja. 

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top