Vranje: Ambasador Evropske unije Majkl Davenport na svečanom otvaranju X Školske olimpijade

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Majkl Davenport, prisustvovao je zajedno sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem i predsednikom Saveza za školski sport, Željkom Tanaskovićem, svečanom otvaranju X Olimpijskih sportskih igara učenika Srbije. Evropska unija i Vlada Švajcarske su preko programa Evropski PROGRES i programske kampanje „Evropa to si ti“ podržale jubilarnu Školsku olimpijadu sa ciljem da promovišu i podstaknu angažovanje mladih, timski rad i zajedništvo.

„Školska olimpijada u svemu predstavlja naše najbolje zajedničke vrednosti. Ovde su se okupili najbolji mladi sportisti i sportiskinje, vredni volonteri i volonterke bez kojih ovog događaja ne bi bilo. Tu su i đaci reporteri koji će se potruditi da se o sportskim uspesima priča na daleko. Ovde je i publika koja podržava vaše pobede, koje nisu ništa manje od pobeda koje ćemo gledati u Riju ovog leta”, rekao je šef Delegacije Evropske unije Majkl Davenport na ceremoniji otvaranja.

„Ovaj skup  predstavlja Evropu i svet i ponosan sam na sve vas jer ste uložili ogroman trud i napor da stignete do Vranja. Evropa, to ste zaista vi svi i svakom pojedinačno želim pobedu na ovom takmičenju i u budućnosti”, poručio je Davenport mladima iz cele zemlje.

Školska olimpijada u Vranju, koja je okupila 7000 učenika i učenica osnovnih i srednjih škola, 500 nastavnika i 270 sudija, je do sada najmasovnija, a takmičenja se odvijaju u 12 sportskih sala i na četiri otvorena terena.

Ministar omladine i sporta u Vladi Srbije, Vanja Udovičić je rekao da su svi učesnici i učesnice Olimpijade već pravi pobednici. ”Kroz sport se uči kako da se pobeđuje, ali i gubi, i kako da se poštuju rivali”, istakao je ministar Udovičić.

Željko Tanasković, predsednik Saveza za Školski sport Srbije poželeo je svim mladim sportistima i sportistkinjama da jubilarna Školska olimpijada protekne u duhu olimpizma i fer pleja.

Šef Delegacije EU, Majkl Davenport je tokom dana takođe posetio sportska takmičenja u Vranju i razgovarao sa volonterima i volonterkama u osnovnoj školi „Vuk Karadžić“.

„Sa Gradom Vranjem blisko sarađujemo godinama unazad preko Evropskog PROGRESa. Zato nam je posebno drago što je Vranje domaćin najvećeg sportskog događaja u Srbiji ove godine“, rekao je ambasador Davenport. On je takođe istakao važnu ulogu volontera i volonterki u organizaciji i poručio: „Vi volonteri ste  pravi ambasadori grada Vranja, hvala vam na trudu koji ste uložili u organizaciju ovog događaja”.

Davenport je istakao da se brojni projekti, koje finansira Evropska unija u saradnji sa Vladom Švajcarske, sprovode na jugoistoku i jugozapadu Srbije preko Evropskog PROGRESa u sasa ciljem da se podstakne konkurentnost i privuku investicije, razvije infrastruktura i unapredi socijalna inkluzija.

Ambasador Majkl Davenport posetio je i muzičku školu „Stevan Mokranjac“ u kojoj se uz podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske preko programa Evropski PROGRES sprovodi projekat El Sistema.

Realizaciji ovog socijalno–inkluzivnog muzičkog projekta u Vranju pridružili su se muzička škola „Stevan Mokranjac” i Romski kulturni centar iz Vranjske Banje kako bi kroz grupnu nastavu u horu i duvačkom orkestru uključili decu iz ranjivih grupa, posebno iz romske populacije, u školski sistem. Šezdesetoro dece zajedno razvijaju svoj muzički talenat, ali i odgovornost i timski duh.

„Zadovoljstvo je videti kako u Vranju deca i mladi imaju priliku da razvijaju svoje muzičke talente kroz timski rad i kako su u ovaj projekat uključene i manjinske grupe. Deca na ovaj način usvajaju i iskustva koja izlaze iz muzičkih okvira – oblikuju se srećni i vredni građani i građanke, a samopouzdanje, tolerancija, kreativnost i poštovanje različitosti deo su evropskih vrednosti koje deca i mladi stiču kroz projekat El Sistema“,rekao je šef Delegacije Evropske unije, ambasador Majkl Davenport prilikom posete.

2

Menadžerka projekta Marijana Milošević Simić je rekla da kroz ovaj vid nastave svi bez obzira na uzrast i sredinu iz koje potiču mogu da nauče da sviraju, stvarajući kroz grupno muziciranje atmosferu zajedništa. Ona je takođe iskoristila priliku da sve pozove na veliki koncert koji El Sistema organizuje u Vranju 15. maja u Domu Vojske.

Tokom drugog dana posete, 11. maja, ambasador Davenport je posetio vrtić „Neven“ Predškolske ustanove „Naše dete“ kome su uručeni sportski rekviziti nameni za 125 dece iz deset seoskih grupa na teritoriji Grada Vranja.

„Na ovaj način Evropska unija pruža podršku najmlađima kako bi mogli da imaju sve potrebne uslove da razviju svoje psiho-motorne sposobnosti i odrastaju zdravo“, rekao je Davenport.

3

 

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top