Nikola Stošić, dečko koji obećava

Dečko koji obećava, tako bismo mogli da počnemo priču o mladom amaterskom glumcu iz Lebana Nikoli Stošiću.

Lebane – Nikola Stošić, glumac amater, ali sa željom da postane veliki glumac. Ovaj dvadesetdvogodišnji mladić iz Lebana već ima dosta iskutva na daskama koje život znače, a nedavno se oprobao i pred filmskim kamerama.
„Glumom se bavim od malih nogu. Učestvovao sam u mnogim dečijim i školskim predstavama. U Gimnaziji sam bio jedan od osnivača školskog teatra „Gimnazijalac“ u kome sam aktivno glumio 7 godina“ rekao je jednom prilikom ovaj talentovani mladić.

nikola-1

U školskom teatru glumio je u predstavama „Mlaćenici i plaćenici“ lik brata Marinka, po tekstu Miroljuba Nedovića i Timošenka Milosavljevića, „Porodične priče“ lik Vojina, u predstavi „Barbelo, o psima i deci“ lik Zorana, ponekad Marka, po tekstu Biljane Srbljanović, „Profesionalac“ lik Ludaka, po tekstu Dušana Kovačevića, a u višestruko nagrađivanoj predstavi „Autobiografija“ Nikola je igrao lik Oca/Učitelja/Profesora/Katihete. Predstava je rađena po tekstu Branislava Nušića, dok je dramatizaciju teksta odradio Dušan Blagojević, profesor kniževnosti u lebanskoj Gimnaziji. Ova predstava je imala veliki uspeh na mnogim pozorišnim smotrama i osvojila je pregršt nagrada o čemu je Info centar juga više puta pisao.

Autobiografija na Tasmajdanu 05 Teatar Gimnazijalac, predstava Autobiografija 05 Teatar Gimnazijalac, predstava Autobiografija 01

Pored teatra „Gimnazijalac“ Nikola je član i gradskog amaterskog pozorišta „Katarza“ koje se radi u sklopu Doma kulture u Lebanu. U ovom pozorištu učestvovao je u tri predstave. U predstavi „Priče sa Jablanice“ igrao je lik konobara Živčeta, u predtstavi „Kolektivna terapija 2″ lik Filipa, a u „Lakom komadu“ igrao je lik Gospodina. Pored ovih predstava odigrao je i lik Sotira u monodrami „Čovek da budem“ po tekstu Jelene Stošić.

nikola-2 nikola-3

Sa predtsavama učestvovao je na mnogim pozorišnim festivalima. Pomenućemo neke: Pozorišni susreti gimnazijalaca Srbije u Kragujevcu, Međuokružnim smotrama amaterskih pozorišta u Lebanu i Surdulici, Republičkoj smotri amaterskih pozorišta Srbije u Kuli, festivalu Nove teatarske forme u Smederevskoj Palanci i FAPOR-u u Leskovcu.

nikola-5

Ni nagrade nisu izostale. Pomenimo neke: Nagrada za autentičnu komičnu igru Marinka u predstavi „Mlaćenici i Plaćenici“ (2010) na Međuoružnoj smotri amaterskih pozorišta Srbije u Lebanu, Nagradu za najbolju mušku ulogu (uloga Zorana, ponekad Marka) u predstavi „Barbelo o, psima i deci“(2013) i nagradu za najbolju mušku ulogu (ulogu Vojina ) u predstavi „Porodične priče“ (2011). Na „Pozorišnim susretima“ u Kragujevcu osvojio je posebnu nagradu za lik Vojina u predstavi „Porodične Priče“ (2011), Nagradu za najuspešnije glumačko ostvarenje u predstavi „Porodične priče“(lik Vojina) na „Republičkoj smotri amaterskih pozorišta Srbije“ u Kuli (2011). Na festivalu „Nove teatarske forme“ u Smederevskoj Palanci osvojio je nagradu za glumačko ostvarenje za lik Zorana u predstavi „Barbelo, o psima i deci“(2013). 2014 godine na „Smotri amaterskih pozorišta Srbije“ u Lebanu dobio je nagradu za najbolju epizodnu ulogu u predstavi „Laki komad“ i nagradu za najboljeg glumca u okviru večernje scene na ovom festivala. 2015 godine na „Smotri amaterskih pozorišta Srbije“ u Lebanu osvojio je nagradu za vodeću ulogu u predstavi „Autobiografija“ u okviru večernje scene na ovom festivalu. 2016 godine na regionalonom festivalu „Zlatna kulisa“ u Kragujevcu Nikola je osvojio nagradu za najbolju epizodnu mušku ulogu u predstavi „Autobiografija“ (Za neosporni talenat, predanost likovima i situaciji i suptilne razlike u kreiranju komičnih likova).

nikola-9 nikola-4

Sve ovo je bilo odskočna daska za dalje napredovanje. Nikolu ćemo od sledeće godine gledati i na filmskom platnu u filmu „Vrati se Zone“ u režiji Juga Radivojevića, gde je maestralno odigrao lik Manulaća. Nikola je u ovom filmu bio rame uz rame sa najvećim imenima srpske glumačke scene.
Pohađao je i školu glume Nade Blam, koja je prilikom nedavnog gosotvanja u Lebanu imala smao reči hvale za Nikolu.
Kako smo uspeli da saznamo Nikola će se pojaviti i u finalnim epizodama domaće hit serije „Selo gori a baba se češlja“ gde će tumačiti lik bolničara.

nikola-6 nikola-7 nikola-8

Pored svega ovoga Nikolaje pohađao i školu folklora, a u slobodno vreme se bavi cvećarstvom i pevanjem.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top