18. Zavisnost od interneta kod dece i adolescenata

Zavisnost od interneta je psihički poremećaj, koji se manifestuje kao opsesivna želja da se provodi vreme na internetu. Osoba provodi mnogo vremena u aktivnostima vezanim za sadržaje na internetu, zanemaruje uobičajene aktivnosti poput druženja, poslovnih obaveza, učenja, kućnih poslova itd, i ima poteškoća da prekine internet aktivnosti, čak i kad sama prepozna da je vreme za to. Zavisnost od interneta je tema o kojoj se dosta raspravlja u naučnim krugovima i medijima, ali je njen status i dalje nezvaničan: nije obuhvaćena zvaničnom klasifikacijom psihičkih poremećaja, tj. Dijagnostičkim i statističkim priručnikom za mentalne poremećaje – Vikipedija.

Mnogi roditelji su danas zabrinuti zbog toga što njihova deca provode previše vremena na Internetu. Međutim, Nacionalni institut za zdravstvenu zaštitu Nacionalne biblioteke medicine (NIH) izveštava da je „vreme ekrana“ u celini problem.

Šta je vreme ekrana?

To je bilo koje vreme provedeno ispred digitalnog ekrana bilo koje vrste. Ovo uključuje televizore, video igre, ručne digitalne uređaje i naravno računare.

Studija Common Sense Media pokazala je da djeca između 8 i 18 godina provode oko 8 sati dnevno na internetu!

Kao i zavisnost od droge i alkohola, Internet nudi deci i adolescentima način da izbegnu bolna osećanja ili probleme sa kojima se sureću. Oni žrtvuju potrebne sate za spavanje da provode vreme online i povuku se od porodice i prijatelja kako bi pobegli u udoban online svet koji su stvorili i oblikovali.

Negativni efekti zavisnosti od interneta

Anksioznost, tuga i depresija: Tinejdžeri koji većinu svog vremena provode u virtuelnom svetu, postepeno se sklanjaju od stvarnog sveta i počinju da žive u svetu fantazije. Nakon određenog perioda, oni postaju zavisni od Interneta da bi se osećali optimističniji. I, kada nisu u mogućnosti pristupiti Internetu, doživljavaju anksioznost, tugu i depresiju.

Odsustvo sna: Većina tinejdžera danas poseduje pametne telefone i / ili tablete, koje nosi sa sobom gde idu, čak i do kreveta. Oni takođe koriste ove uređaje da se priključe na Internetu pre nego što odu na spavanje. Dok se normalni tinejdžeri mogu odjaviti posle nekog vremena, oni koji su zavisni od Interneta održavaju preglede tokom celog dana. Kao rezultat toga, oni imaju problema sa spavanjem kao što su kasno vreme spavanja, nedovoljan ili nemiran san, i kasnije vreme buđenja. Ovo lišavanje / poremećaj sna takođe može pogoršati ili povećati simptome anksioznosti i depresije.

Promene raspoloženja: Internet zavisnici koriste Internet kako bi smanjili stres i povećali raspoloženje. Osećaju se sretni ili euforični kada su povezani na Internet. Međutim, ako moraju da prestane da koriste Internet ili nisu u mogućnosti da pristupe njima, oni postaju mračni ili iritirani i ljuti.

Šta roditelji mogu da urade

Veoma je važno da oba roditelja predstavljaju jedinstveni front. Roditelji moraju ozbiljno shvatiti problem i moraju se saglasiti oko zajedničkog cilja. Razgovarajte o situaciji zajedno, ako to ne učinite, vaše dete će se žaliti emotivnijem, tolerantnijem, sažaljivijem roditelju i napraviti podelu između vas. Naravno pre samog razgovora sa detetom, roditelji treba da razmisle o tome šta treba reći i pripremiti se za verovatni emocionalni odgovor od deteta. Dete koje je zavisno od Interneta ili postaje ovisno o njemu će se osećati ugroženim, već na samu pomisao o ograničavanju vremena na interentu. Jedan roditelj mora biti pripremljen za emocionalni izbacivanje izloženih optužbama koje su osmišljene da bi se roditelj osjećao krivim ili neadekvatnim. Važno je da se ne reagujete na emocije. Potvrdite osećanja vašeg deteta, ali ostanite fokusirani na temu njegove ili njene upotrebe na Internetu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top